Monday, August 27, 2007

Engelska Program

Vi hade ju en semenarium för någon vecka sedan, där de flesta västerländska lärarna i Korat var på plats. Det byttes lite ideer och man fick höra hur det var på andra skolor. Lärarna från vår skola kunde inte alls känna igen oss i situationerna som många beskrev. Hur svårt det var att göra sig förstådd och hur eleverna inte brydde sig om Engelskan.

I Anuban Skolan som jag undervisar i, har de ett Engelska Program som är vädligt lyckat. Jag har varit med från starten, 5 år nu och jag har sett utveckligen på eleverna. Årskurs 1-2 bygger de upp ett ordförråd och börjar förstå va lärarna säger. När de sedan börjarårskurs 3 kan man se en tydlig förbättring när det gäller att prata Engelska. De bygger ihop sina egna meningar och förstår så gott som allt jag säger. De pratar enbart Engelska i klassrummet, när jag undervisar. Även när de pratar med sina kompisar. Vi har ju nu Engelska programet upp till årskurs 5 och där vet jag flera elever som pratar så gott som flytande Engelska. I årskurs 5 är de 10 år.

Det var en kvinna som var rektor på ett av universiteten här i staden som frågade om programet och eleverna. När vi berättade att de förstår allt vi säger och pratar riktigt riktigt bra Engelska blev hon först lite chockad. När vi sedan förklarade att eleverna möter en västerländsk lärare 15 gånger i veckan. så skrattade hon. Sedan berättade hon att de eleverna som hon undervisar på universitet pluggar runt 38 timmar per termin!! det göra våra elever på 2 och en halv vecka.

Kika gärna in på mina elevers blogg. De skriver den själva. Jag hjälper dem lite, men vill att det ska vara deras språk, så mycket som möjligt.

1 comment:

Anonymous said...

Tack for intiresny Blog